Standarde IP: cum afli cât de rezistent e telefonul tău la apă și la praf
Dacă te-ai întrebat vreodată ce semnifică diversele standarde IP, adoptate de telefoane, căști și alte gadgeturi, ai mai jos un răspuns detaliat.
Până acum câțiva ani, apa era pentru un telefon mobil cam ce e kryptonita pentru Superman. Nu mai vorbesc că nu voiai să fii aruncat într-o piscină cu telefonul în buzunar; de cele mai multe ori, te fereai chiar și să-l folosești în ploaie. Lucrurile s-au schimbat, din fericire, de-a lungul timpului, iar din ce în ce mai multe electronice vin cu rezistență la apă și la praf.
Rezistența la intemperii a dispozitivelor este măsurată folosit standarde IP sau IPX, coduri scurte prin care poți să-ți dai seama rapid cât de rezistent e device-ul tău la apă sau la praf. După cum probabil știi deja, majoritatea device-urilor au un cod format din două cifre, de tipul IP58, iar în cazurile în care ai de-a face cu un singur tip de rezistență, de obicei la apă, notarea e de tip IPX8, de exemplu.
Standarde IP de rezistență la praf
Prima cifră din standardele IPX reprezintă protecția împotriva particulelor solide, iar mai jos ai lista completă de valori și protecția aferentă:
0 – nu oferă nicio protecție împotriva contactului cu particule solide
1 – eficiență împotriva obiectelor mai mari de 50 mm.
2– eficiență împotriva obiectelor mai mari de 12,5 milimetri.
3 – eficiență împotriva particulelor mai mari de 2,5 mm.
4 – eficiență împotriva particulelor mai mari de 1 mm.
5 – rezistență la praf – nu este totală, dar este suficient de bună cât să prevină funcționarea defectuoasă a dispozitivului.
6 – etanșare împotriva prafului – rezistența la praf este totală. Testele de rezistență pentru categoria 6 pot presupune expuneri de până la 8 ore la praf.
Standarde IP de rezistență la apă
A doua cifră din standardele IP se referă la nivelul de protecție pe care dispozitivul îl are împotriva apei. E important de reținut că ratingurile dincolo de IPX6 nu sunt cumulative. Dacă un telefon respectă standardul IPX7, care presupune scufundarea în apă, nu trebuie să fie neapărat rezistent și la expunerea la jeturi de apă, conform IPX5. Dispozitivele care respectă astfel de standarde au listări separate în specificații pentru fiecare dintre teste.
0 – nicio protecție împotriva apei.
1 – protecție împotriva picăturilor de apă care cad vertical. Testul durează 10 minute, iar echivalentul apei este de 1 mm de precipitații pe minut. În acest timp, dispozitivul este pus în picioare pe un platan și rotit la viteza de 1 RPM.
2 – protecție împotriva picăturilor de apă care cad la un unghi de 15 grade. Testul durează tot 10 minute, iar dispozitivul este așezat în patru poziții, în funcție de două axe. Căderea de apă este, în acest caz, echivalentă unor precipitații de 3 mm pe minut.
3 – protecție împotriva pulverizării de apă. Lichidul este pulverizat la unghiuri de până la 60 de grade față de verticală. În cazul unei duze de spray cu protecție, testul durează cel puțin 5 minute, la un volum al apei de 10 litri pe minut. În cazul unui tub oscilator, testul durează 10 minute, iar volumul este de 0,07 litri/ minut/ orificiu.
4 – protecție împotriva împroșcării cu apă. Lichidul împroașcă dispozitivul din orice direcție, folosind aceleași instrumente de la testul anterior, doar că se renunță la protecție în cazul spray-ului. Ambele teste durează 10 minute.
5 – protecție împotriva jeturilor de apă. Lichidul trimis printr-o duză de 6,3 mm nu trebuie să aibă niciun efect asupra dispozitivului. Testul durează 1 minut/ metru pătrat, timp de cel puțin 15 minute, iar volumul de apă este de 12,5 litri/ minut. Presiunea jetului este de 30 kPa, iar împroșcarea se face de la o distanță de 3 metri.
6 – protecție împotriva jeturilor de apă puternice. Similar cu testul anterior, doar că lichidul este trimis printr-o duză de 12,5 mm. Volumul de apă este de 100 de litri pe minut, presiunea ajunge la 100 kPa, iar timpul testului este de cel puțin 3 minute, la o rată de 1 minut / metru pătrat.
6K – protecție împotriva jeturilor de apă la presiune ridicată. Testul durează cel puțin 3 minute, iar presiunea apei este acum de 1.000 kPa. Volumul de apă din timpul testului este de 75 de litri pe minut.
7 – protecție la scufundare. Acest test presupune scufundarea dispozitivului la o adâncime de cel mult 1 metru, timp de 30 de minute. În acest timp, dispozitivul nu trebuie să sufere vreo daună din cauza lichidului.
8 – protecție la scufundare adâncă. În acest caz, echipamentul trebuie să rămână utilizabil în funcție de condițiile specificate de către producător. Durata testului este aleasă în acord cu producătorul, la fel și adâncimea, care nu depășește 3 metri. Adâncimea și durata trebuie să fie totuși mai mari decât în cazul testului IPX7 și pot fi adăugate alți factori, cum ar fi un ciclu de temperatură înainte de scufundare.
9K – protecție împotriva jeturilor de apă puternice, la temperaturi ridicate. Un asemenea test presupune lansarea unui jet de apă cu volum de 14-16 litri pe minut și cu o presiune de 8-10 MPa, către dispozitiv. Device-ul este împroșcat cu lichid din patru direcții diferite și fiecare test durează 0 de secunde. Temperatura apei e de 80 de grade Celsius, iar jetul este lansat de la o distanță de 10-15 centimetri.
Astfel, dacă ai de-a face cu un telefon care vine cu standardul de protecție IP68, poți fi sigur că acesta este etanș la praf și că-l poți scufunda în apă fără să-ți faci griji pentru soarta lui. Samsung Galaxy S9, de exemplu, vine cu o asemenea protecție. Pe de altă parte, iPhone X vine cu protecție IP68, așa că n-ai vrea să-l duci la aceeași adâncime cu S9, într-un test de rezistență.
Poți întâlni și un dispozitiv care este rezistent IPX5, de exemplu, cum sunt căștile Erato despre care am scris acum ceva vreme. Acestea nu oferă rezistență împotriva prafului, dar sunt protejate împotriva jeturilor de apă, așa că le poți purta prin ploaie.
Pe scurt, prima cifră dintr-un cod de standarde IP îți indică rezistența la praf, a doua îți indică rezistența la apă, iar cu cât fiecare dintre cifre este mai mare, cu atât ai parte de o rezistență mai sporită la intemperii. Firește, asta nu înseamnă că ar fi indicat să te apuci să faci propriile teste de rezistență în bucătărie sau în baie.